ناامیدی پنبهکاران گلستانی از کشت طلای سفید
در حالیکه این روزها پنبه کاران گلستانی مشغول برداشت محصول خود هستند اما مشکلات تکراری در فصل برداشت همچون واردات بیرویه، حضور پررنگ واسطهها در مزارع و افزایش چند برابری هزینهها موجب شده تا باری دیگر بیشترین خسارت عاید کشاورزانی باشد که تمام تلاش خود را برای کشت این محصول استراتژیک به کار میبرند.
به گزارش صحرانیوز ، چند ماه پیش و در آستانه فصل کشت پنبه مسوولان مربوط در حوزه جهاد کشاورزی از استقبال کشت طلای سفید در گلستان خبر دادند، خبری که باعث شد بار دیگر این امید در دل هزاران گلستانی ایجاد شود که شاید روزی بتوان تابلوی «به سرزمین طلای سفید خوش آمدید» را در ورودی گلستان افراشته کرد.
مسوولان مربوط، عملکرد خوب محصول و قیمت مناسب فروش را دلیل اصلی استقبال کشاورزان از کشت پنبه، این محصول استراتژیک در سال جاری را اعلام کردند سطح زیر کشت پنبه در گلستان در مقایسه با سال گذشته ۸ هزار هکتار بیشتر شد سال گذشته حدود ۱۷ هزار هکتار و سال جاری ۲۲ هزار هکتار پنبه در گلستان با پیشبینی تولید ۴۰ هزار تن وش کشت شد.
چند روزی است برداشت پنبه در گلستان آغاز شده اما این بار نه خبری از رضایت کشاورزان و نه خبری از حمایت این قشر زحمتکش در وضعیت نابسامان فروش به گوش میرسد. داستان تکراری نارضایتی کشاورز از قیمت فروش محصول بار دیگر به یکی از سوژههای تکراری اما غمانگیز رسانهها تبدیل شده است واردات بیرویه، حضور پررنگ واسطهها در مزارع و فصل برداشت و افزایش چند برابری هزینهها موجب شده تا بار دیگر کمر کشاورز زیر بار مشکلات خمتر از گذشته شود.
*قیمت پیشنهادی برای خرید پنبه، توجیه اقتصادی برای کشاورز ندارد
در حالی که قیمت خرید پنبه ۸ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام شده بود اما به گفته کشاورزان این محصول با قیمتی پایینتر از آنها خریداری میشود و از سویی با افزایش چند برابری هزینهها طی چند ماه گذشته، این قیمت هیچ توجیه اقتصادی برای کشاورزان ندارد.
در همین رابطه یک کشاورز گلستانی در گفت و گو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: هر کیلو تولید وش پنبه ۱۰ هزار تومان برای کشاورز هزینه دارد حال آنکه در بهترین حالت ممکن پنبه را کیلویی ۸ هزار تومان از کشاورز خریداری میکنند.
علی خدری با بیان اینکه با این قیمت خرید جمع آوری پنبه اصلأ مقرون با صرفه نیست، افزود: سال گذشته سم را ۴۰ هزار تومان خریداری میکردیم اما امسال قیمت آن به ۴۰۰ هزار تومان رسیده است با احتساب هزینه اجاره زمین، آب بها و قیمت بقیه نهادهها تولید پنبه در شرایط کنونی برای کشاورز توجیه اقتصادی ندارد و تنها ضرر عاید وی خواهد شد.
وی بیان کرد: بسیاری از کشاورزان در بازار بابت هزینههای کشت بدهکار هستند و مجبورند برای داشتن نقدینگی محصول خود را به دلالها به صورت سلف بفروشند.
*حذف ارز دولتی از برخی نهادهها دلیل افزایش قیمت هزینههای کشاورزی
مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی گلستان مهمترین دلیل افزایش قیمت هزینهها در بخش کشاورزی را مربوط به افزایش قیمت نهادهها دانست و گفت: برخی نهادهها از جمله کود و سم جزو نهادههای وارداتی بودند که ارز دولتی از آنها برداشته شد و همین امر دلیل افزایش قیمت تمام شده محصول کشاورزی است.
سعید حسنپور افزود: با وجود آنکه اختلاف فاحشی بین قیمت توافقی و قیمت خرید تضمینی وجود دارد اما این قیمت هنوز پاسخگوی هزینههای کشاورزی نیست.
وی بیان کرد: سال گذشته برای هر کیلو پنبه ۵ هزار و ۹۰۰ تومان هزینه برآورد شد اما هزینههای مربوط به این محصول در سال جاری تا۱۰ هزار تومان برآورد شده است.
*واردات، تیشه به ریشه تولیدات بخش کشاورزی میزند
یکی از دلایل اصلی نامناسب بودن قیمت فروش محصولات کشاورزی واردات بی رویه محصولات در فصل برداشت است، به گفته برخی مدیران کارخانه پنبه پاککنی در گلستان، واردات بیرویه در زمان برداشت و اشباع بازار موجب میشود تا کارخانهها قادر به فروش پنبه نباشند بنابراین برای فروش پنبه مجبور به کاهش قیمت هستند.
پنبه از جمله محصولات استراتژیک محسوب میشود که در سالیان نه چندان دور به وفور در گلستان کشت میشد اما عدم حمایت از کشت این محصول کشاورزان گلستانی را مجبور به کشتهای دیگر کرد تا شاید با کشتهای جایگزین بخشی از مشکلات این قشر رفع شود.
در حالیکه طی چند سال اخیر با کمک رسانهها و برخی مسوولان دلسوز تلاشها برای احیای طلای سفید در گلستان آغاز شد و کشاورزان از کشت پنبه استقبال کردند حالا و در زمان برداشت این محصول مهم که کشاورز چشم انتظار حمایت است خبرهایی از واردات بیرویه پنبه و داستان تکراری ماندن محصول بر دست کشاورز شنیده میشود، اما داستان غم انگیزتر میشود وقتی ارز دولتی از نهادههای کشاورزی که پایه و اساس تولید هستند حذف و همچنان مسوولان دلسوز در حوزه کشاورزی سخن از حمایت کشاورز را بر زبان جاری میکنند!
نیاز پنبه محلوج در کشور ۱۸۰ هزار تن است و در کشور ۹۰ هزار تن پنبه کشت میشود در واقع هنوز ۵۰ درصد نیاز پنبه کشور وارداتی است. امسال سطح کشت پنبه در کشور به ۷۰ هزار هکتار رسید برای خودکفایی باید سطح کشت سه برابر شود و تنها راه تحقق این امر حمایت از پنبهکاران است