احیای صنعت قالی بافی سیستان به دست کارآفرینان جوان
جمعی از بانوان سیستانی با حمایت سپاه پاسداران یک کارگاه قالی بافی راه اندازی کرده اند و برای احیای این صنعت تمام تلاش خود را به کار گرفته اند.
امروز هم هنوز بقایای قالی های دست باف سیستانی در بسیاری از منازل مسکونی سیستان به چشم می خورد، یا گوشه ای از خانه خاک می خورند و یا هنوز برخی از افراد به دلیل علاقه خاصی که به آن دارند از آنها استفاده می کنند.
سال هاست که به دلیل نبود بازار خرید، بانوان سیستانی دست از قالی بافی کشیده اند و به مشاغل دیگر روی آورده اند تا جای خالی شغل پر سود و اجدادی سیستانیان همواره حس شود.
نقش قالی سیستان معمولا منحصر به فرد و از پیچیدگی خاصی برخوردار است و بستگی به شرایط فرهنگ، اقلیم و تاریخ دارد، همواره تنوع رنگ و نقش این قالی در ایران قابل تحسین بوده است.
با این حال با توجه به درآمد پر سود این شغل این روزها در منطقه سیستان کارگاه های کوچکی راه اندازی شده است تا علاوه بر ایجاد اشتغال زایی در بین بانوان بتواند صنعت قالی بافی سیستان را پس از سال ها احیا کند.
خسته کننده اما پرسود
سکینه براهویی یکی از بانوان شاغل در کارگاه قالی بافی زابل در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: بافت قالی زحمات خود را دارد اما با توجه به اینکه می تواند پایان آن با سود همراه باشد زنان را تشویق به این کار کرده است.
وی افزود: بسیاری از خانواده های سیستانی این روزها به امید دریافت یارانه زندگی خود را می چرخانند، اما این درست نیست و باید برای به دست آوردن روزی حلال کار کرد.
براهویی بیان کرد: بافت هر قالی در یک ماه می تواند برای هر خانواده حقوق ثابت تامین کند، شغلی که می توان آن را در منزل انجام داد و هم در بین دوستان و همکاران دیگر، وقتی بازار خرید این نوع فرش ها تضمین شده است چرا باید آن را نادیده گرفت.
اشتغالزایی ۲۰ نفر در یک کارگاه قالی بافی
مرضیه محبی تسهیلگر بسیج سازندگی ناحیه مقاومت بسیج سپاه زابل در این خصوص به خبرنگار ما گفت: یک کارگاه قالی بافی در روستای جهانتیغ زابل با حمایت مستقیم سپاه راه اندازی شده است که هم اکنون در آن تعداد ۲۰ نفر مشغول به کار هستند.
وی افزود: درآمد هر نفر بر اساس متراژ فرش است، مثلا فرش های ۶ متری را می توانند به مبلغ ۶ میلیون به فروش برسانند.
محبی بیان کرد: بر روی هر دار قالی تعداد چهار نفر کار می کنند و شرکت ماجان زرنگ سیستان نیز حمایت از خرید فرش ها را برعهده گرفته است.
وی همچنین به یک کارگاه کوچک خیاطی در حاشیه شهر زابل اشاره کرد و گفت: در این کارگاه نیز که به جهت اشتغالزایی بانوان راه اندازی شده است تعداد پنج نفر فعالیت می کنند.
محبی تصریح کرد: چرخ های خیاطی به صورت اقساطی در اختیار این بانوان قرار گرفته است تا برای دوخت و دوز لباس مشکلی سد راه آنان نباشد.